Anniina Runtuvuori

"Aikuiset" - NYT nuorten hyysääminen ja paapominen kuriin!

Joka kesä mediasta saa lukea kuinka työ ei kelpaa nuorille vaikka sitä hopeisella tarjottimella tarjotaan, mansikkahillon ja shampanjan kera suoraan sänkyyn. Mitä veikkaatte, miltä tuntuu pitkäaikaistyöttömien, ahkerien nuorten ja vanhojen työttömien lukea näitä otsikoita?

Median luoma kuva ei vastaa todellisuutta. Älkää hyvät ihmiset uskoko kaikkea mitä lehdissä lukee! En sano että työnantajat ja yrittäjät, jotka lehdissä kuvaavat omia kokemuksiaan, valehtelisivat. Ei. Kyllä näitäkin nuoria laiskoja on olemassa. Niitä, jotka odottavat että työt tuodaan naaman eteen ja heitä hyysätään, paapotaan ja heille sössötetään kuinka rankkaa heillä on kun on tämä kesätyökin. Todellisuudessa he vain istuvat, yrittävät vähän sormeaan liikuttaa, jotta saavat hetkellisesti kannustavaa kehua "HYVÄ, nythän se näyttää sujuvan". Tämä riittää sekä vanhemmille että palkanmaksajalle (joskus) vähäksi aikaa ja "työntekijä" voi lysähtää takaisin omaan maailmaansa. Tähän "tekijään" kun kiinnitetään tarpeettomasti huomiota, aikaa ja panosta, se saa aikaan työpaikalla negatiivisen kierteen muissa nuorissa. Niissä, jotka niskalimassa tekevät myös tämän tulevaisuuden toivon työt, jotta työpaikat ovat olemassa jatkossakin. Työnantaja ei pahimmassa tapauksessa voi antaa laiskalle nuorelle potkuja, sillä eihän tämä nuori ole tehnyt mitään väärää. Eihän hän ole tehnyt mitään. Työnantaja saattaa saada valtion tuen, joka kattaa tämän ns. tekijän aiheuttamat kulut. Miksi työnantaja katkaisisi työsuhteen, joka on kuitenkin määräaikainen. Paperityö veisi, ainakin yrittäjien, kallista aikaa.

Se ilmapiiri työpaikalla, jossa on ainakin yksi vetelys, on odottava. Kaikki odottavat, koska laiskajaakko tekee jotain ja voi kun se mokaisi, niin päästäisiin siitä eroon.  Herättäkää nämä haaveksijat! Ei aina voi olla kivaa ja usein se kiva tulee vasta kun on ensin tehnyt jotain ei-niin-kivaa. Ihmiseloon kuuluu hyvän ja huonon olon tunteet ja joskus se liika hyväkin alkaa tuntua huonolta. Mitenkäs sitten tehdään? "Toivon, että nuoremmat sukupolvet osaa tehdä tästä yhteiskunnasta sellaisen mukavan paikan, missä kaikki jaksaa tehdä töitä ja tykkää siitä työstä mitä tekee. Onko se hyvinvointia, että käydään kahdeksasta neljään duunissa, tarvitaan yksi pilleri, että päästään aamulla ylös ja toinen, että päästään illalla nukkumaan, sanoo työtön työnhakija, medianomi Antti Örn, 30." (Linkki) Tässäkin tämä, jo entinen nuori, toivoo, että joku muu tekee hänen elämästään mukavampaa ja helpompaa. Hän ei itse sitä selkeästi halua tehdä. Jonkun muun on se paskaduuni tehtävä että hänellä on mukava olla. Hän viittaa että tavallinen työaika Suomessa (8-16) on hirveän rankkaa ja siitä ei selviä ilman lääkkeitä. Tämä työaika on vain harvojen etuoikeus ja huomattavasti helpompaa kuin kolmivuorotyö. Jos tästä ei ilman pilleriä selviä, silloin ajankäyttö työajan ulkopuolella on vääristynyt. Jokaisen oma hyvinvointi on suurelta osin omalla vastuulla. Ei valtion tule huolehtia tavallisen ihmisen hyvinvoinnista niin, että väki kasvatetaan pumpuliin. Paras hyvinvointi lähtee itsestä, omasta aloituksesta ja halusta voida hyvin. Se vaatii työtä, niin töissä kuin yksityiselämässäkin.

Nämä laiskajaakot ovat onneksi pieni osa nuorisoa, valitettavasti he ovat myös se näkyvä ja monia ärsyttävä osa. Suomalaiseen vanhaan kulttuuriin kuuluu, että itsestä ei tehdä numeroa ja tekijää ei pidä liikaa kehua ettei tämä ylpisty. Toivottavasti tämä on jo monilla työpaikoilla vanhentunut käsite. Hyvät työntekijät saavat harvoin ansaitsemaansa kunniaa ja kehua. Mitä jos jatkossa nostettaisiin näitä erinomaisia nuoria työntekijöitä median palstoille. Onko ongelma se, että ketään ei kiinnosta lukea kuinka päteviä, sosiaalisia, oma-aloitteisia ja reippaita nuoret työntekijät voivat olla? On paljon mukavampaa ja itseä ylistävää lukea kuinka nuoret eivät muka osaa. 

Työnantajat: Miksi te otatte niitä patalaiskoja nuoria töihin? Onko se ihan pakko ottaa sen toimiston sedän siskon poika sinne, jos se ei koskaan ole osoittanut oma-aloitteisuutta työtä kohtaan. Ei se kerro työnhakijasta, jos hänen sukulaisensa häntä sinne kysyvät ja myyvät. Poikkeuksiakin on. Mutta kyllä tämä kertoo enemmän hyvin koulutetuista vanhemmista kuin reippaasta nuoresta. Onko työnantajalle meriittiä ottaa nuoria töihin ja brassailla että "näin monta minä tänä vuonna palkkasin". Vai saavatko he ilmaista mainostilaa kuinka he martyyrin lailla ovat hyvää hyvyyttään ottaneet nuoren töihin ja nyt kaduttaa ja sitä täytyy mediassa purnata. Tähän nyt on pakko sanoa että mitäs palkkasitte sellaisen, kun hyviä tekijöitä on vinopino jonossa odottamassa töitä. Näille nuorille annetaan täysin väärä kuva siitä, millaisia tekijöitä töihin palkataan. 

Yksi hyvä esimerkki, ja mielestäni hyvä ratkaisu, jos ei kerran sopivaa nuorta töihin löytynyt. Palkataan sellainen, joka on itse aktiivinen ja halukas työhön. Työnhakija on motivoituneempi työntekijä, kun hän itse hakee työtä. Ei silloin kun hänelle sitä tuputetaan. Näin teki apulaista hakenut työnantaja (Linkki). Työ annettiin eläkeläiselle joka sitä työtä haki.

Jos työ ei nuorta kiinnosta eikä vanhemmat siihen ole opettanut, miksi sitä pitää heille tuputtaa. Antakaa töitä niille, jotka sitä haluavat tehdä! Työhön tottumattomille on jo kotoa ja yhteyskunnan paapomisen seurauksena opetettu että ei heidän tarvitse tehdä mitään, jotta he saavat vähintään sen mitä he tarvitsevat ja jopa kaiken mitä he haluavat.

Älkää työnantajat jatkako tätä noidan kehää! Myös te voitte tämän kierteen katkaista.

Vanhemmat: Te voitte vaikuttaa tähän eniten kun nuoret ovat pieniä ja nuoria. Älkää antako lapselle ehdoitta kaikkea mitä he haluavat. Ei se tee teistä huonoa vanhempaa! Ymmärrys työhön ja työn antamaan tulokseen syntyy kotona. Jos nuori tarvitsee rahaa johonkin ylimääräiseen, joka on hänelle tärkeä. Hän voi odottaa juhlapäiviä jolloin voi saada sen EHKÄ lahjaksi. TAI hän voi työskennellä kotona ansaitakseen sen. On väärin opettaa että kaikki tulee ilmaiseksi heti kun haluaa. Vastaavasti nuori oppii, että saa itsenäisyyttä työskennellessään kesätöissä. Hän ansaitsee OMAA rahaa, jota voi käyttää omiin juttuihinsa omin ehdoin. Hän ymmärtää että työtä tekemällä, hän saa vapauden tehdä omat päätökset omien rahojensa suhteen. Tämä johdattaa myös turvallisempaan aikuisuuteen kun ymmärtää rahan arvon, säästämisen ja kuluttamisen tasapainon sekä omavaraisuuden tuoman hyödyn. Et ole tilivelvollinen kenellekkään mitä rahoillasi teet. Kelan ja Sossun rahat eivät ole ilmaista rahaa. Se on työssä käyvien keräämää rahaa apua tarvitseville, ei laiskoille. 

Mihin katosi ajatus: On noloa olla sossun jonossa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Petteri Hiienkoski

Eikös tuokin ongelma ratkeaisi sillä perustulolla ;)

Käyttäjän AnniinaRuntuvuori kuva
Anniina Runtuvuori

Sehän ongelmat ratkaisisikin kun sekä laiskalle että ahkeralle maksettaisiin sama palkka. Tulisi lopulta suurimmasta osasta ahkeristakin laiskoja. :D Tasapäistäminen ei ainakaan motivoi ahkeruuteen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Perustulon idea on poistaa kannustinloukkuja ja sitä kautta vähentää tasapäistämistä. Perustulon asettaminen alhaiseksi lisää kannustimia hankkia sen päälle lisäansioita.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Jostain syystä nyky-yhteiskunnassa yksilön vastuu itsestään tai vanhempien lapsista on ulkoistettu kouluille, sossuille ja viranomaisille.

On se helppoa kun ei tarvitse ajatella omilla aivoillaan tai tehdä mitään minkään eteen.

Käyttäjän AnniinaRuntuvuori kuva
Anniina Runtuvuori

Näin se varmaan on. Kun vanhemmat eivät vastuuta siirrä asteittain lapselle lapsi oppii ettei hänellä semmoista ole tai hänelle ei semmoista suoda. Vanhemmat ovat siirtäneet vastuun pelon, helppouden, arkuuden tai pakon edessä kolmannelle, kasvottomalle, asteelle jossa se vastuu katoaa systeemien rattaisiin.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Median luoma kuva ei vastaa todellisuutta."

Media on suurimmaksi osaksi kokoomuslaisten hallinnassa, joten tämä ei varsinaisesti yllätä.

Käyttäjän AnniinaRuntuvuori kuva
Anniina Runtuvuori

Andreas onko näin?

Olen ymmärtänyt että on ainakin kok, kesk ja sdp -johtoisia medioita. Ja kun median toiminta ei miellytä, syytetään itselle vastakkaisia puolueita tästä.

Pekka Heliste

Ei ole, kyllä käytännössä mediaa hallitsee suvereenisti Kokoomus.

Ja kokoomuslainen media laskettelee aikamoista luikuria

Viimeisin on kertomukset työtarjoukista, joista on kieltäydytty.

Kuitenkan työkkäri ei voi tehdä työtarjouksia, ei muista kuin omista työaikoistaan

Työkkäri tekee työnhakukehotuksia ja hakemus on siloin yksi sadoista eikä työnantaja edes tiedä, kuka hakijoista on työkkärin pakottamana.

Nuori on yleensä opiskelija tai työvoiman ulkopuolinen, joten hän ei ole oikeutettu työttömyyskorvaukseenkaan, joten häntä ei voi rangaista laiskottelusta.

Jos pummit halutaan selvittää niin silloin on menteltävä kuin 80-luvulla.Silloin puoli vuotta työttömänä olleelle tarjottiin työpaikka, siis aivan oikea palkkatyöpaikka, josta maksettiin työehtosopimuksen mukainen palkka

Jos ei lähtenyt töihin lensi ulos kortistosta ja piti olla tovi töissä ennen kuin pääsi takaisin.

Syseemi huolehti, että lusmut joutuivat ulos kortistosta

Toimituksen poiminnat