Anniina Runtuvuori

Uimarantojen valvojat: Rantojen sankarien rooli vai paska nakki?

  • Pukukoppi tervehtii käyttäjäänsä heti ovelta.
    Pukukoppi tervehtii käyttäjäänsä heti ovelta.
  • Erään kävijän käyntikortti unohtui.
    Erään kävijän käyntikortti unohtui.

Tuomiojärven uimaranta. Tuo Jyväskylän ylpeyden aihe Beach Volley -kenttineen, frisbeegolfratoineen ja Street Workout -telineineen. Uimarannalta löytyy kaikkea. On hiekkaa, nurmikenttää, puiden tarjoamaa suojaa ja paljasta taivaanrantaa. Myös pätevä kioskikin löytyy, jos kahvihammasta alkaa kolottaa. 

Ulkoasultaan uimaranta on upean näköinen, jos vessoja ei oteta huomioon. Onhan se hienoa että rannalla on vessat. Hädän hetkellä apua tarvitseva löytää helpotuksen nopeasti, sillä erottuvathan vaaleansinisillä puukehikoilla verhotut bajamajat jo parkkipaikalta saavuttaessa. Kun bajamajaa lähestyy, ensimmäinen ajatus on, pystyisiköhän sittenkin pidättämään kotiin saakka. Vessan lattia lainehtii, toivottavasti vedestä. Pahasti näyttää siltä, että säiliö on täyttynyt niin että nestemäiset tavarat ovat tulleet saumojen kautta jalkatilaan. Toisen kopin tervehdys on nenän limakalvoja järkyttävä ammoniakin katku. Hengitystä tulisi pidättää koko toimituksen ajan, jotta vedet eivät valuisi silmistä. Ei ihme että vessan ulkosalpa on rikki. Positiivistakin on. Jokaisesta vessasta löytyi vessapaperia ja naula uimakassille. Toivoisin Jyväskylän kaupungilta tai vessojen vastuuhenkilöiltä jonkin asteista tarkastuskäyntiä säännöllisin väliajoin, jotta saataisiin vessat taas siihen käyttöön mihin ne ovat tarkoitettu. Läheiset puskat alkavat jälleen kutsua kävijöitään takaisin.  

Uimaranta on hieno. Kävijät nauttivat harvinaisiksi käyneistä lämpöisistä päivistä, auringosta ja vedestä. Tämän kaiken nautinnon ja ilon takana ovat rannan uimavahdit. He luovat turvaa läsnäolollaan ja ammattitaidollaan. Vanhemmat voivat ottaa hieman rennommin, sillä jos sattuu huono tuuri ja lapsi katoaa, on heti joku johon voi turvautua. Yksinäinen uimari voi uida rannan tuntumassa tietäen että jos se pahamaineinen kramppi iskee, on rannalla joku joka kykenee nopeasti tulemaan apuun ja tietää miten hätätapauksessa toimitaan. Uimavalvojat ovat uimarantojen sielu. He luovat turvallisuuden tunnetta niin henkisesti kuin fyysisesti.

Moni ei tiedä, että uimavalvojan rooli ei ole vain sankarin viittaan pukeutumista. Koska rantojen on oltava turvallisia, valvojien tehtäviin kuuluu myös siisteydestä huolehtiminen. Näin turvataan vielä suuremman yleisön lomapäivien nautinto. Tuomiojärven uimarannalla heillä onkin tänä kesänä ollut siistimistä, ihan työksi saakka. Toivottavasti he edes saavat likaisen työn lisää palkkaansa! Vaikka lämpöisiä päiviä on ollut vähän, on roskia ollut sitäkin enemmän.  Kaupunki on kunnostanut rantaa, minkä yhteydessä rannalle on tuotu tilavat roskasäiliöt ja myös rannan läheisyydessä on muutama roskis. Kuitenkin rantavahdin kertoman mukaan, erään viikonlopun jälkeen he olivat keränneet rannalta kaksi kassillista roskaa ennen varsinaisen työn alkamista. Jos joku ei vielä hoksannut minkä työn, tähdennän että heidän työnkuvansa on valvoa uimareita. 

Nuorin poikani kirmasi eilen (21.7.2015) onnellisesti lasinsiruun ennen uimakoulun alkua. Uimaopen ja valvojan toimesta, poika sai puhdistusta ja laastarin jalanpohjaansa. Uimakoulu pystyi jatkumaan, vaikkakin linkaten. Onneksi pieni haaveri ei pojan mieltä masentanut vaikka vähän vauhtia hidastikin. Lasinsiruja on tänä vuonna rannalta löytynyt useampikin ja useamman jalanpohjaa semmoinen on koristanut. Hiekkaan hautautuessaan lasinsiruista tulee entistäkin vaarallisempia. 

Viimeisimmät ällötykset mitä rannalla on tullut vastaan ovat kääntäneet vatsani lähes ympäri. Vanhin poikani tuli järkyttyneen näköisenä käydessään pukukopin ovella. "Joku on kakannut tänne!?" En meinannut uskoa korviani. Käytyäni katsomassa totesin, että onneksi ympäri penkkejä ja lattiaa ei ollut kakkaa. Mutta oksennusta se oli. Yöllinen uimari on selkeästi voinut pahoin. Vanhin poikani viisaana kysyi, "Miksi se ei ole mennyt tonne vessoille, kun ne on ihan tossa  lähellä?" Niin.... En osannut kyllä tähän kysymykseen vastata.

Löytyihän rannalta myös sitä itseänsäkin. Toivottavasti se oli koiran ulostetta. Jos kyseessä on ihmisen uloste, en ihmettele että mahatautiepidemioita ilmenee uimarannoilla. Koiran uloste kertoo koiran omistajan välinpitämättömyydestä. Kakat kun olivat rannan lähellä olevan hiekan ja nurmikon rajalla. 5 metrin päässä olisi ollut roskis. Ei varmaan tarvitse kertoa, kuka nämä(kin) sotkut on siivonnut. Nämä rantojen aarteet kumosivat katumukseni kun en aikoinaan lähtenyt uimavalvojaksi.

Meidän perhe ei luovuta Tuomiojärven suhteen. Aiomme jatkossakin käydä uimarannalla, sillä se on kaikkine palveluineen erittäin hyvä ja toimiva uimaranta niin lapsiperheille, kaveriporukoille ja urheiluseuroille. Kiitos uimavalvojille kun mahdollistatte niin siistin rannan kuin mahdollista. Vika on lähinnä käyttäjissä, jotka unohtavat ettei ole muiden homma siivota heidän sotkujaan. 

En kannata kylttejä, kieltoja ja itsestäänselvyyksien mainostamista. Pitäisihän sitä maalaisjärkeä jokaiselta löytyä. Pitäisikö Tuomiojärven rannalle kuitenkin hankkia valvontaa ja "viethän roskasi pois" -kylttejä, jotta rantojen käyttävät muistaisivat olla jättämättä muistoja itsestään rannalle. Vanha sanonta painaa tässäkin asiassa: ethän sinä kotonasikaan elä niin kuin pellossa. (Toivottavasti!) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tiedoksi kerron ettei uimarannat ole enään tätä nykyään kaupunginpuistopuolen vaan syyttävä sormi osoittaa nyt tuomiojärven rantaa hoitavaa liikuntapuolen osastoa. Käsittääkseni rannan puhtaana pito ei kuulu uimavalvojalle (joka on ymmärtääkseni vain kesätyöhön palkattu uimataitoinen opiskelija). Ei kun pykäämään palautetta kaupungille rannan huollosta ja toivomaan että tilanne korjaantuu.

Käyttäjän AnniinaRuntuvuori kuva
Anniina Runtuvuori

Hei Daniel ja kiitos tiedoista.

Uimavalvojien työsopimukseen saattaa kuulua myös yleinen siisteiden pito, sillä he ovat heti paikalla keräämässä lasinsiruja jos niitä ilmenee. En kuitenkaan tiedä heidän työsopimuksensa tarkkoja yksityiskohtia.

Korjauksena käsitykseesi että rantavahdit eivät ole vain kesätyöhön palkattuja uimataitoisia opiskelijoita, vaan he ovat yleensä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH:n) kouluttamia ammattilaisia. Rantavahtien pitää aina olla koulutettuja, sillä heidän täytyy kyetä toimimaan kriisitilanteissa oikein ja omata kylmät hermot. Heillä täytyy olla sekä ensiapu- että vesipelastustaitoa.

Varsinaisesti ongelma ei myöskään ole kaupungin aiheuttama, vaan käyttäjien jotka eivät kykene käyttämään suuria roskasäiliöitä roskilleen. Uimavalvojat tekevät turvallisuuden kannalta ennakoivaa työtä siivotessaan rantaa, sillä silloin heidän ei myöskään tarvitse paikata niin usein asiakkaiden jalanpohjia lasinsirujen vuoksi.

Minusta on hienoa että ranta on laajassa käytössä, eikä minua haittaa että sielä ollaan myös myöhään yöhön. Ainoa häiriö on rannan käyttäjien roskaaminen ja vahingonteko mikä välillisesti aiheuttaa pieniä tapaturmia toisille käyttäjille.

Käyttäjän SaaraKettunen kuva
Saara Kettunen

Ensimmäinen yhteinen kotimme tuoreen aviomieheni kanssa oli Jyväskylä 1971. Vaajakoskentie. Ja työpaikka seurakunta. Leirejä siis pidettiin ja monet uimarannat tulivat tutuiksi, vaikka -72 syntyneen eikoisen kanssa ei rannalle aina ehtinyt, eikä -73 syntyneen kanssa enää joutanut. Sitten tulikin jo vaastaan Helsingin veet. Yleissesti ottaen ihmettelen, miten suuri muutos roskaamisten suhteen on tapahtunut. Saamme ilmaisia palveluita monelta taholta ja näyttää, että pyyhkäisemme sillä sitä toista päätämme. Moni tosi näkyvästi. Mutta toivossa silti eletään paremman huomisen eteen ja tehdään työtä kotien ja perheiden eteen. Että elämisen arvot eivät rapautuisi tyystin. Isä ja äiti ovat aina olleet avainasemassa lastensa opetuksessa. Koulujen vastuutakin perätään.Onko se millä tolalla tässä asiassa? Ilahduttaa mummia x 10 lukea ja kuulla, että koululaiset tempaisivat siivoustalkoot. Ja väliin mummit ja vaarit. auomi on yhteinen kotimme - tehdään siitä näyttävä tuhansine järvineen - ei roskineen.

Käyttäjän AnniinaRuntuvuori kuva
Anniina Runtuvuori

Upeaa kuulla että tällaisia tempauksia järjestetään! Se piristää niin monen mieltä ja tekee hyvää luonnolle ja meille ihmisillekkin. Ihanaa että myös nuoret on tähän saatu innostettua.

Ja todella upeasti kirjoitettu Saara! Kiitos hienosta kommentistasi! Näin meidän tulisi Suomessa toimia!

Toimituksen poiminnat